Kinderen en verdriet

Vroeger werden kinderen bewust weggehouden van een overledene, tegenwoordig worden kinderen heel nauw betrokken bij het afscheid.
Tegenwoordig is het taboe over de dood steeds meer aan het vervagen. Door spel of activiteiten van een kind is het mogelijk een stukje rouwverwerking op gang te brengen.

Troostaapje

Kinderen die nauw betrokken zijn bij de overledene krijgen van ons een zogenaamd troostaapje. Dit is een knuffeldier waartegen het kind zijn gevoelens kan vertellen. Ouders hebben, zeker in de eerste dagen, niet altijd evenveel ruimte voor hun kind en zo kan het toch zijn verdriet kwijt. 
Een pakje zakdoekjes voor de tranen, themakleurplaten met kleurtjes en een dagboekje om herinneringen op te schrijven maken het geheel compleet.

 

Tekeningen en vlindersluitingen
Verder geven wij ook handreikingen aan kinderen om iets te maken voor het afscheid. Dat kunnen tekeningen of knutselwerkjes zijn die mee in de kist gaan, of het beschilderen van de kist of van een vlindersluiting. Deze vlinder(sluiting) is een alternatief voor de schroefdoppen die standaard bij een kist gebruikt worden om de deksel te sluiten. Op deze manier krijgt de kist iets persoonlijks.

Boekje 
Voor ouders zijn er boekjes met praktische tips over rouw en rouwverwerking. Er staan handige tips in over hoe om te gaan met het verdriet van een kind.